И.Я.Яковлев çуралнă кунне халалалласа Çĕмерле районĕнче тĕрлĕрен мероприятисем иртеççĕ

И.Я.Яковлев çуралнă кунне халалалласа Çĕмерле районĕнче тĕрлĕрен  мероприятисем иртеççĕ

Чёваш =ĕрĕ: тăван халăхăмăр кă=ал Аслă Вĕрентекенĕмĕр И?Я?Яковлев  =уралнăранпа 161 =ул =итнине паллă тăвать? +ак сумлă юбилее халалласа  районта тата чăвашсем пурăнакан пур регионта та =авра сĕтелсем: семинарсем: канашлусем:т.рл.  уявсем ирте==.?

Тёван халёхшён п.т.м чунне: вёй-халне панё Иван Яковлевичён ятне пир.н халёх ёру хы==ён ёру ч.ре =ум.нче тытса: сума суса пурёнать? Вёхёт иртн.=ем.н унён п.лтер.ш. те: халёх кун-=ул.нчи манё=ми вырён. те вёйлёран та вёйлёрах =уталса пырать? +ак Патриарх тёрёшнипе Атёл тёрёх.нче 400 ытла шкул у=нё?

+ав шкулсем хушшинче +.м.рле район.н шкул.сем те паллё вырён йышёнса тёра==.: паллах сёмах Хутар тата Юманай шкул.сем пирки пырать? +ав паллё шкулсенчен тухнё в.ренекенсем +.ршывён т.рл. к.тес.сенче .=лесе пурёна==.: в.сем хушшинче ученёйсем те: =.р-=.р наука кандидач.сем:  ялху=алёх ерт\=исем: педагогсем тата ытти т.рл. енл. паллё та сумлё специалистем?

И?Я?Яковлев - в.рен\ .=.н прогрессивлё теоретик. :чёваш =ырулёхне пу=аракан.  чёваш буквар.н: к.некесен автор.: ку=ару=ё: фольклорист: чёваш литературипе искусствине ура =ине =.кленме вёй-хал панё =ын?

Шел пулин те И?Я?Яковлевён чылай .=.сем халичченех архивсенче выртнё? В.сенчен сахалёш.пе кёна историксемпе искусствоведсем: литературоведсемпе педагогсем хёйсен .=.сенче усё курнё? Иван Яковлевич пирки к.некесем те =ырнё: диссертацисем те х\т.лен.? Анчах та =ав т.пчевсенче чаплё педагог-просветителе ытла та п.р енл.н =утатнё: вёл е ку тапхёрти политикёна =ир.плетме пулёшакан япаласене кёна илсе кётартнё? И?Я?Яковлев – гений? Вёл пит. нумай енл.: кёткёс: =ав вёхётрах =ир.п сёнар-т.пчев=.: педагог-просветитель: писатель-шухёшлав=ё?

Вёл асапланнё: йёнёшнё: анчах та хёй.н халёхне =утта кёларас тесе аллё =ул ытла вёйне шеллмес.р? йывёрлёхсене пёхмасёр .=лен.? +авёнпа та вёл =ырнисен кашни пайрём. пир.н =амрёксемш.н темрен те хаклё?

Аслё в.рентекен.м.р.н чёваш халёхне панё халал. кёна м.не тёрать? Унти кашни сёмах: кашни й.рке паян кун та пире =ывёх: пит. хаклё? +емье пирки еплерех ăслă сăмахсем каланă Аслă вĕрентекенĕмĕр: “+емй.ре лайăх пăхса усрăр: =емье вăл халăх чаракĕ: патшалăх чарак.? +емье пурнă=. тĕлĕшпе ваттисем каланă сăмаха чăваш халăхĕ ялан та хытă тытса тăнă? +ак пурлăха лайăх сыхласа пурăнăр: килĕштерсе тĕреклĕ тăракан =емьешĕн катаран килекен пурнă= синкерĕсем хăрушă мар?»

+апла: =емье =ирĕп пулсан патшалăх та тĕреклĕ пулнине пурте пĕлетпĕр: сывё: телейлĕ кил-йышра =е= ăслăăнлă ача-пăча =урални те паллё? Пепке ырă-сывă =итĕнни вара ашшĕ-амăшĕшĕн - чи пысăк телей.?

Ачамăрсенче кашниех ватлăхри тĕреке куратпăр-=ке: =авăнпа та ачасене Иван Яковлев Халалĕпе килĕшсе чипер упраса пурăнасчĕ: тĕрĕс воспитани пама тăрăшасч.?

Иван Яковлевича.=леме =ав тери йывёр пулнё: =апах та вёл пу=не усман: малаллах талпённё? +авёнпа та пир.н  аслё в.рентекен.м.р.н еткерне т.пл.н тишкермелле: унтан в.ренмелле? В.ренмелли вара пит. нумай?

24 апреля 2009
;